Συνέντευξη στο διαδικτυακό περιοδικό ESARTPRESSO e-mag

.
Με αφορμή την νέα ατομική έκθεση της Βάσως Γκαβαϊσέ στην Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, στη Θεσσαλονίκη, συνομιλήσαμε μαζί της για τα καινούργια, αλλά και τα παλιότερα έργα, τι τα ενώνει και τι τα διαχωρίζει, τις πηγές έμπνευσης που την ωθούν να δημιουργήσει το δικό της κοσμικό σύμπαν και αν η κρίση για τον καλλιτέχνη είναι εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Της Κατερίνας ΠαναγιωτοπούλουΦωτo. Μαρίνα Αθανασιάδου
.
Καταρχήν, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τη διαφορά που έχουν τα έργα αυτά της νέας σας έκθεσης από τα προηγούμενα. Παρόλο που το υλικό είναι ίδιο, αλλάζει το ύφος και η χρωματική παλέτα.

Στην έκθεση αυτή, εν είδει αναδρομικής, παρουσιάζονται έργα που έγιναν από το 2005 έως 2013. Τα πιο πρόσφατα - τα κολλάζ - προέκυψαν από προσχέδια - μελέτες, που σε μεγάλη έκταση γίνονται προκαταρκτικά, για την υλοποίηση έργων από ολογραφικό φιλμ σε θήκες plexi glass και είναι τμήμα της έρευνας που διεξάγεται με φιλμ, χαρτιά, μέταλλα, plexi και άλλα υλικά τα οποία δοκιμάζονται κατά καιρούς. Στα έργα αυτά, χρησιμοποιείται έγχρωμο χαρτί ή τυπωμένη απόχρωση, αναπτύσσοντας κάποιους από τους κλάδους θεμάτων που αναφύονται κάθε τόσο από τους κατευθυντήριους άξονες της δουλειάς μου. Η βασική διαφορά τους από τα paper cut σε plexi glass, είναι ότι δεν υπάρχει η τρίτη διάσταση, ούτε το παιχνίδισμα των τόνων και των χρωμάτων ανάλογα με τον φωτισμό ή την θέση του παρατηρητή. Η επιφάνεια είναι επίπεδη και τα χρώματα και οι τονικότητες είναι καθορισμένα και προσλαμβάνονται αμετάβλητα. 
.
ΤΟΠΙΟ - LANDSCAPE #A,56x94 cm.
.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «μ' αγαπάς και το ξέρεις», πως ερμηνεύεται και πως συνδέεται με τη συγκεκριμένη ενότητα έργων;

« Μ’ αγαπάς και....το ξέρεις »
Είναι ο ψίθυρος μιας χορωδίας, που αναδύεται από βάθη και αποστάσεις απρόσιτες και γλιστρώντας στα τοιχώματα του κόσμου, πολλαπλασιάζει την ηχώ της και διαχέεται στο άπειρο διάστημα που βασιλεύει μέσα μας και έξω από εμάς.
.
ΘΕΡΟΣ - SUMMER, 68x68 cm.
.
Χρησιμοποιείτε το χαρτί, ως βασικό υλικό. Για ποιο λόγο το επιλέγετε και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Δεν πρόκειται ακριβώς για χαρτί, απλώς είναι η βάση επάνω στην οποία επιστρώνεται ολογραφικό φιλμ, ένα προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο συνδυασμός τους μας δίνει μια πρώτη ύλη με συγκεκριμένες ιδιότητες που με ενέπνευσαν να το χρησιμοποιήσω, αλλά και άλλες ακόμη, που ανακάλυψα σταδιακά σε διάφορες εφαρμογές. Έχουμε ένα σχετικά ασθενές υλικό δύο διαστάσεων που μετατρέπεται, αφαιρώντας ύλη και κατασκευάζοντας νευρώσεις, σε ισχυρή άκαμπτη τρισδιάστατη οντότητα. Το πρόσθετο φιλμ διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανακλάσεως και διάχυσης του φωτός που διασκορπίζεται στα κενά ή προβάλλεται λαμπρό στα πτερύγια του έργου, ανάλογα με την ένταση, την γωνία πρόσπτωσης της φωτεινής πηγής και την θέση ή την κίνηση του παρατηρητή. Μερικά από αυτά λαμπυρίζουν στο ημίφως, την νύκτα ακόμη και με ελάχιστο διάχυτο φωτισμό περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα στέρεο ανάγλυφο σε διαρκή κίνηση ή μια γαλήνια ηρεμία - σχεδόν θεραπευτική - ανάλογα με τις συνθήκες. Η στιβαρότητα σε αντίθεση με την ελαστικότητα, η βεβαιότητα έναντι της αβεβαιότητας, η Τάξη αντιμέτωπη με το Χάος. 
...
ΚΥΒΟΣ - CUBE #1, 46x46cm

ΚΥΒΟΣ - CUBE #8, 46x46cm

...
Πως ξεκίνησε αυτή η έκφραση , η γεωμετρικοποίηση και η δόμηση των ιδεών σου μέσα από τη δημιουργία δισδιάστατων φορμαλιστικών έργων από χαρτί με έντονους γεωμετρικούς σχηματισμούς και χρωματικούς συνδυασμούς;
Από τα πρώτα μου βήματα στο σχέδιο, τα μαθηματικά και η γεωμετρία μού στάθηκαν οδηγοί. Είναι συγκινητική η διαπίστωση της τάξης που προκύπτει μέσα από το χάος όταν θαυμάζει κανείς την απεραντοσύνη του κόσμου, την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία που διαθέτει. Ο Πλάτων έδωσε μια εξήγηση «ακαταλαβίστικη» λέγοντας ότι τα πάντα ανάγονται και δημιουργούνται με βάση τα πέντε ιδανικά στερεά και είναι θαυμαστό το γεγονός ότι σήμερα ανακαλύπτουμε την ύπαρξη των fractal και πως ο αριθμός φ=1,618 (φ από τονΦειδία), διέπει τους νόμους ή και είναι ο Φυσικός Νόμος ανάπτυξης των ζώντων οργανισμών. Ο Προμηθεύς του Αισχύλου στον «χορό των Ωκεανίδων» απαριθμεί τα δώρα που χάρισε στους ανθρώπους και μάλιστα εκείνα τα προορισμένα... μόνο για αθανάτους αγαθά: «Mα και τον αριθμό, την πιο τρανή σοφία βρήκα για χάρη τους εγώ...».
.
project: ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - TIME PENDULUM
.
Δημιουργείτε ένα παράλληλο κοσμικό σύμπαν;
Ένας προσωπικός κόσμος προβάλλεται μέσα από τα θέματα και το ύφος που επιλέγει κάθε καλλιτέχνης να εκφρασθεί και ίσως θα μπορούσε κάποιος να το πει κι’ έτσι, για τα δικά μου έργα, όμως η φύση είναι πολύ πιο επινοητική από ό,τι εμείς. Στην δική μου περίπτωση επιχειρείται ένα ταξίδι στα βήματα του Γκιούλιβερ ή μια περιπλάνηση σαν της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων που για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι καθόλου εύκολο να κατανοήσει κανείς και να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο τους. «Άραγε έχουμε δίκιο όταν ισχυριζόμαστε ότι τα μαθηματικά λειτουργούν πυρετωδώς πίσω από την αυλαία του σύμπαντος; Ή, μήπως υπάρχει κάτι στο ανθρώπινο επίπεδο που υπονομεύει την κρυμμένη νομοτέλεια των γεγονότων;» (Iαν Στιούαρτ). 
.
ΚΟΜΒΟΙ - KNOTS #9, 200x150 cm
.
Αυτή η ενότητα έργων εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της φύσης, προσεγγίζεται μέσα από σχηματοποιημένες και δομημένες φόρμες;

«Πάνω στο ταπεινό αγριολούλουδο καθρεφτίζεται το Σύμπαν ολόκληρο»Ο Πυθαγόρας ισχυρίζεται πως: «όλα είναι αριθμός», δηλαδή το Σύμπαν, όλα όσα συναντούμε στη φύση, αλλά και όσα ο νους και η ψυχή μας δημιουργούν, μπορούν -και οφείλουν- να εκφραστούν με αριθμούς και μάλιστα όντας τέλεια, συνεπάγεται πως η αισθητική τελειότητα επιτυγχάνεται μέσα από μαθηματικές σχέσεις. Αυτή είναι η μια πλευρά του καθρέφτη όπου επικρατεί η τάξις, όμως, ακόμα και στις κλασικές μορφές τέχνης, υπάρχει πάντοτε ένας δυναμισμός χάους μέσα στη γαλήνη της τάξης. Η αναγνωρισμένη σπουδαία τέχνη εξερευνά αυτή τη διένεξη ανάμεσα στην τάξη και το χάος, ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ακινησία. Περνώντας στην άλλη πλευρά του καθρέφτη τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά και ανάστροφα και η επανάληψη, η διακλάδωση, οι κρίσιμες τιμές, τα φράκταλ και η μη γραμμικότητα εφαρμόζονται όχι μόνο σε συστήματα που αποσυντίθενται αλλά και σε αυτά που αναδύονται, από τις δίνες και τα άστρα έως την ανθρώπινη σκέψη. 
.
ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ - LINEAR-MIRRORS,190x95cm
.
Πόσο επηρεάζει η κοινωνική πραγματικότητα το έργο σας και κατά πόσο οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες ενισχύουν ή αποδυναμώνουν την καλλιτεχνική δράση στη χώρα μας σήμερα; 
Με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν επικράτησε παντού η ειρήνη. Αιματηρές συγκρούσεις υπήρξαν και συνεχίζονται σε διάφορα μέρη της γης. Στην Ελλάδα ομοίως και ειδικά σήμερα περνάμε μια τεράστια κρίση οικονομική, πολιτική και πολιτιστική. Μας επηρεάζει αρνητικά σε όλα τα επίπεδα άπαντες και ως εκ τούτου και τους καλλιτέχνες, που αποτυπώνουν κοινωνικά φαινόμενα, καταστάσεις και βιώματα, ο καθένας με τον τρόπο του. Προσωπικά προσπαθώ να εκφράσω με τα έργα μου την αισιοδοξία και ελπίδα για έναν κόσμο όμορφο, δίκαιο, ... αρμονικό.
.
.
Μία ερμηνεία των προσδοκιών μου ευρίσκεται στο απόσπασμα του Τάσου Λειβαδίτη:

«Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / εμείς καθόμασταν τα βράδια / και ζωγραφίζαμε σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου. / Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.» 
_._

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδη

Διάρκεια:(8/11-2/12/13)
_._